Onnesta ja sen tavoittelusta

Valehtelisin, jos väittäisin sopeutumisen uuteen kotimaahan olleen helppoa ja nopeaa. Kaksi viikkoa täällä on tullut asuttua, enkä vieläkään tiedä koko paikasta yhtään mitään. Ylitimme juuri yhden kotitalomme vierestä kulkevan kadun ja kävelimme portaat maan alle: sieltä löytyi megalomaaninen ostosmaailma täynnä lukemattomia pikkukauppoja ja edullisia pikaruokaloita. Pikkuputiikkien määrä hengästytti, kunnes huomasin, että alaspäin oli vielä toinenkin, vähintään yhtä suuri kerros.

Eipä siinä mitään, ihan iloinen löytöhän se oli, etenkin ne halvat ruokapaikat: niissä syöminen on edullisempaa kuin ruuan laittaminen kotona, ja valinnanvaraa oli valtavasti. Lisäksi ne olivat hyvin ulkomaalaisystävällisiä: muoviset malliannokset olivat esillä sormella osoitettavaksi.

Tämäkin löytö kuitenkin vain alleviivasi sitä, miten vieras koko kaupunki on. Ei tätä osaa vielä kutsua kodiksi, ei edes tätä kaunista ja hyvin ilmastoitua asuntoa. Huomenna saapuu viikko sitten tilattu sohva, ehkä se tekee kodin tunnun? Tuskinpa, sillä odotan koko ajan kaihoisasti jossain merellä seilaavaa muuttokuormaamme. Kirjat! Levyt! Leffat! Taulut! Maalaustarvikkeet! Ne ruskeat lautaset! Cocktail-shaker! Loput haarukat ja veitset! Nahkasaappaat!

Aika paljon kotiutumista hidastaa se, ettemme tunne täältä vielä ketään. Tai korjaus: emme tunne ketään, joka ei kutsuisi minua Mrs. Herrmanniksi. Minun arkeeni kuuluvat vain lapset, lastenhoitaja ja siivooja, joista vain lasten kanssa minulla on yhteinen kieli. Kotifasistilla on toki työkavereita ja heitä olemme nähneet, mutta yksi heistä on pomo (korkealla hierarkiassa oleva professori, jonka kanssa ei tasan olla rennosti) ja loput jatko-opiskelijoita, siis hierarkiassa yksiselitteisesti kotifasistin alapuolella (ja jotka eivät siis tasan ole seurassamme rennosti).

Kyllähän ne kiltit kiinalaisopiskelijat tulevat paikalle aina kun heidät paikalle soitetaan, mutta koskaan ei voi tietää, missä he oikeasti haluaisivat olla. Kasvothan siinä menettäisi, jos kehtaisi ulkomaiselle arvovieraalle ja oikein tohtorismiehelle sanoa, että olisi itse asiassa kyllä eräs ennalta sovittu meno. Meidän piti oikeasti käyttää aika paljon oveluutta, että saimme tarjottua aterian yhdelle heistä. Mies aikoi itsepintaisesti tulkkauspalvelunsa jälkeen vain istua vieressä ja katsoa, kun me syömme.

Viikonloppuna pääsemme kuitenkin ensimmäistä kertaa osallistumaan paikallisten expattien järjestämään riehaan; ehkä sosiaalinen elämä alkaa sieltä hiljalleen punoutua. Olisi tietty mukava tutustua ihan aitoihin kiinalaisiinkin, mutta se taitaa viedä paljon enemmän aikaa kuin toistaiseksi taivalletut kaksi viikkoa.

Jo kauan ennen muuttoa oli elämä Suomessa varsin stressaantunutta: unettomat yöt ja tiuskiminen olivat olennainen osa arkea. Sama meno on jatkunut täälläkin päässä, ja vasta nyt alkaa hiljalleen tavallinen elämä pilkistää kaiken järjestelyn välistä.

Tänä aamuna osasin lopulta ensimmäistä kertaa muuton jälkeen olla todella tyytyväinen elämääni juuri nyt: ei ole ollenkaan pöllömpää tehdä töitä vain nelisen tuntia päivässä (ja silti tienata huimasti tavallista kiinalaista enemmän), tarkkailla oman kauniin kotinsa ikkunalaudalta sata metriä alempana vilisevää suurkaupungin ydinkeskustaa, juoda laiskasti aamukahvia (kun ei tosiaan ole kiire töihin), kuunnella hyvää levyä ja katsella hyvin levänneiden lasten tanssimista.

(kuvassa uusi kaunis kahvimukini)

Advertisement

About Angina

Angina on sosiologisesti epänormaali kahden pikkutytön äiti, ulkosuomalainen Sveitsissä, vapaa kirjoittaja, wannabe-sarjakuvatehtailija ja satunnainen akryylimaalari. Mitä muuta elämään kuuluu, riippuu tietenkin hetkestä.

4 comments

 1. Milja

  Onks WordPress helppo? Jäisin kai kaipaamaan bloggerin automaattigadgetteja, joita ei varmaan täältä löydy.

  Hieno kahvimuki kyllä!

  • Voe tokkiinsa, kyllä WordPress vain on hyvä! Olen mä sitä työn puolesta jo aiemmin käyttänyt ja muutenkin päässyt tutustumaan, kyllä se on paljon Bloggeria monipuolisempi. Ihan erilainen logiikka siinä on kuin Bloggerissa, joten ensimmäisellä kerralla vaatii hieman tutustumista. Mutta ei se mielestäni millään tavalla vaikea ole, ja suosittelen kyllä.

   En nyt ole ihan varma, mistä gadgeteista puhut, mutta WordPressissähän on näitä widgettejä (tai suomeksi vimpaimia, hih), jotka kyllä pesevät valikoimallaan Bloggerin mennen tullen. Sellaista toimintoa ei olekaan, johon ei joku olisi kehittänyt WordPress-widgettiä…

   Hmm, nyt ei kyllä kuulosta enää kovin objektiiviselta. Enköhän minä vielä WP:n kurjatkin puole tule kokemaan, tämä nyt on vain tällaista kuherruskuukautta.

 2. Milja

  Mä oon ihan googlen aivopesemä. Onko WordPressissä mahdollisuus laittaa esim. diashow pyörimään blogiin, kuten mulla on? Ainoa huono puoli bloggerissa on, että kaikki kuvat, joita laitan blogiini menevät automaattisesti Picasa-verkkokansioon, josta mun täytyy käydä väärät kuvat aina siirtämässä, etteivät näy diashowssa. Ja lisäksi se kansio täyttyy hyvää vauhtia…Myöskin tykkään siitä gadgetista, että voin valita, että blogilinkkilistassani näkyy kunkin blogin viimeisimmän blogauksen kuva.

  Täällä päässä muuten näkyy tuo sun blogin etsi-laatikko samalla korkeudella kuin blogin banneri. Mietin, että se voi olla yhtä hyvin taiteellinen valinta, että asia, joka näkyy sun päässä jopa toisin. Kiinasta kun ei tiedä.

  • En ihan hirveästi ole tuohon perehtynyt, mutta pikaisella WP-haulla ”slideshow” näyttäisi kyllä löytyvän kaikenkarvaisia vimpaimia. Kuka tahansahan voi koodata haluamansa kaltaisen vimpaimen ja laittaa sen verkkoon kaikkien muiden WP-käyttäjien poimittavaksi, joten jos juuri nyt ei mitään löydy, kohta joku on ehkä jo keksinyt sen. Tai sitten joku nörttikaveri voi tehdä sellaisen tilaustyönä…

   Toi hakulaatikko on tosiaan ihan tarkoituksellisesti headerin kanssa samalla tasolla. Taiteellinen valinta ei kuitenkaan ole omani; nappasin vain jonkin valmiin blogipohjan enkä ole muokannut sitä itse käytännössä yhtään. Blogipohjan personoiminen kuuluu tällä hetkellä kategoriaan Sitten Joskus…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: