Hiustenleikkuu

Voitin epävarmuuteni ja kävin viimein kiinalaisella kampaajalla. Tämä oli ensimmäinen kerta sitten loppuvuoden partakone-episodin, joten hätä alkoi olla jo akuutti. Ahdistus omasta kuontalosta ylitti viimein pelon kielimuurista.

Koska Kiinassa aniharva ylipäänsä osaa englantia, tiesin kyllä vallan hyvin, ettei heistä yksikään ole kampaamossa töissä. Niinpä olin osannut jo varautua hyvissä ajoin googlailemalla haluamani kampauksen netistä ja tulostamalla kuvan käsilaukkuun mukaan (juu, juuri tuo kuva tuossa vieressä). Siellä se sai kuitenkin muhia viikon verran ennen kuin viimein astuin vastapäisen kampaamon ovesta sisään. Ei olisi ehkä tarvinnut jännittää ihan niin paljon; ei se nyt niin vaikeaa ollutkaan, vaikka kaikkia kamalasti naurattikin.

Koska asumme keskustan vilinässä, ovat kaikki seudun kampaamotkin tietenkin sellaisia ylihinnoiteltuja trendipuljuja (ja kun sanon kaikki, se tarkoittaa todella jotain: täällä on enemmän kampaamoja neliökilometrillä kuin Kalliossa thaihierontapaikkoja ja kaljabaareja yhteensä). Niinpä itsekin jouduin maksamaan pelkästä pesusta, leikkauksesta ja kampauksesta aika suolaisen hinnan: yli seitsemän euroa. Jossain lähiössä saisi ehkä eurolla, ja itse asiassa seinän takanakin vain vähän päälle viidellä eurolla. Väristä olisi joutunut pulittamaan sitten jo kympin.

Kaikkia näkemiäni (ja, toistan, niitä on paljon) trendikampaamoja yhdistää työnjako: leikkaajat ovat aina, siis IHAN AINA nuoria miehiä. He tekevät vain ja yksinomaan sen taitoja ja esteettistä silmää vaativan puolen; hiusten pesusta ja lattioiden lakaisusta huolehtivat aina, siis IHAN AINA nuoret naiset. Näillä eri ryhmillä on myös selkeästi erilaiset työvaatteet.

Sairaala-analogia puskee esiin väkisinkin: sisar hento valkoinen (kyllä, valkoisessa mekossaan) vei minut naulakolle, pesi hiukseni, katsoi taululta vapaana olevan leikkaajan, istutti minut paikalleni ja toi vielä kupin kuumaa (teetä tai kahvia – kaiken sen sokerin ja maidon jälkeen on vaikea sanoa). Kun olin valmis, herra lääkäri tummissaan tuli paikalle (tervehtimättä), saksi tehokkaasti ja kysäisi lopettaessaan ”okay?”. Oli okay, joten herra lääkäri tummissaan poistui paikalta ja sisar hento valkoinen muiden valkoisten kanssasiskojensa kanssa vei minut kassalle maksamaan.

Niin ja mainitsinko, että yhden sisar hento valkoisen työtehtävänä on seistä ovella ja avata se kaikille sisääntulijoille ja ulosmenijöille? Noin kolmen muun tehtävänä on hihitellä kassan takana. Noin kolme muuta pesee asiakkaiden hiuksia, noin kolme lisää lakaisee lattioita. Takahuoneeseen en nähnyt, mutta arvelen sieltä löytyvän lisää sisar hento valkoisia.

Advertisement

About Angina

Angina on sosiologisesti epänormaali kahden pikkutytön äiti, ulkosuomalainen Sveitsissä, vapaa kirjoittaja, wannabe-sarjakuvatehtailija ja satunnainen akryylimaalari. Mitä muuta elämään kuuluu, riippuu tietenkin hetkestä.

4 comments

  1. Milja

    Hihi. Jos niitä nauratti tuo hiusmalli, niin millainenkohan on paikallisten mielestä muodikasta? Huoh, en oo vieläkään oppinut laittamaan lyhyttä tukkaa niin, että siitä tulisi tasaisen sekainen. Joskus suihkun jälkeen meni itsellään, mutta ei toki kuivuttuaan pysynyt sellaisena. Nyt se on jo liian pitkä noin pystyyn, vaikka toisaalta ihan kivakin, että välillä on naisellista pituutta.

  2. Itseäni huolettaa se millaisen vakikampaamon löydän kun pääsen muuttamaan uuteen kaupungin osaan, mutta menetän hyvän ja tutuksi tulluun kampaamon. Etelässäkin hiuksia leikkaavat vain pojat ja tytöt vain pesevät. Suureksi huviksi onkin muodostunut kampaajapoikien leikkimielinen arviointi ystävän kanssa samalla kun vähintään viisi poikaa vastaa yhden pään hiuksista. Mutta todella taitavia ovat kyllä kampaajat täälläpäin, he todella osaavat asiansa vaikkakin joskus länsimaalainen hiuslaatu aiheuttaa ihmetyksiä.

  3. Oliko niillä kampaajapojilla blondattu pystytukka, vai onko se enää maaseudun muotia?

  4. Ei ole kyllä pahemmin blondauksia näkynyt, pystytukkia jonkin verran. Blondaukset kuuluvat selvästikin jonnekin aivan muualle kuin tänne Nanjingiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: