Ennakkoluuloista

Kävin tällä viikolla haastattelemassa erästä paikallista kebabkojussa huhkivaa uiguurinuorukaista. Haastattelu oli.. haastavaa jo ihan kielenkin takia: uiguuri ei puhunut kiinaa äidinkielenään, eikä oma kiinalainen tulkkini osannut kamalan hyvin englantia.

Mutta sitäkin vaikeampaa oli päästä ohi tulkin ennakkoluuloista. Kyseessä oli nuori viestinnän opiskelija, jolla oli varsin selvät mielipiteet uiguurivähemmistöstä. Hänen äitinsäkin oli ennen juttukeikkaa varoittanut, että pahoja ihmisiä ovat. No, voi hyvinkin olla totta, että uiguurit ovat yliedustettuja kaupungin taskuvarkaiden joukossa, en minä sitä tiedä mutta voin kyllä uskoa.

Tulkki ei ollut missään nimessä pahantahtoinen; päinvastoin, hän oli kovin innoissaan kun ei ollut kuulemma koskaan ennen puhunut yhdenkään uiguurin kanssa. Kokemus oli siis eksoottinen hänellekin – puolen kilometrin päässä kotoa.

Oli vain mielenkiitoista huomata, kuinka tulkki yritti tarjota omia tulkintojaan haastateltavan sanomisista. Kun hyvin iloinen mies kertoi olevansa elämäänsä erittäin tyytyväinen, totesi tulkkini englanniksi, että nyt se varmaan valehtelee. Miten kukaan voi olla onnellinen jos joutuu työskentelemään aamusta iltaan kehnolla palkalla ja asumaan ahtaasti? Yritin ehdottaa, että katso nyt miten iloisesti miekkonen juttelee asiakkaidensa kanssa, sosiaaliselle ihmiselle tuollainen hektinen elämä voi sopia ihan hyvin. Vaan ei, eihän hän voi olla tyytyväinen elämäänsä, kun ei hän voi edes saada ystäviä! Jaa miten niin ei voi? No kun sehän on.. no, tiedäthän, uiguuri. Eivät kiinalaiset ystävysty uiguurien kanssa!

Advertisement

About Angina

Angina on sosiologisesti epänormaali kahden pikkutytön äiti, ulkosuomalainen Sveitsissä, vapaa kirjoittaja, wannabe-sarjakuvatehtailija ja satunnainen akryylimaalari. Mitä muuta elämään kuuluu, riippuu tietenkin hetkestä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: