Kuinka saada kiinalainen pää pyörälle

Kiinalaisten pähkähulluus tuntuu aina vain saavuttavan uusia tasoja. Nyt kaupunki on ilmeisesti mennyt sekaisin – meistä.

Noin kuukausi sitten Kiinan (kuulemma) kolmanneksi suurimmassa sanomalehdessä oli jonkun tyypin salakavalasti kadun varrella räpsäisemä kuva, jossa kotifasisti ajaa kuormapyörällä kuopus kyydissään ja esikoinen polkee perässä omalla sotkimellaan. Tämä kiinalaisille täysin käsittämätön näky on ilmeisesti kerännyt niin paljon lukijapalautetta, että samaisen lehden toimittaja ryhtyi stalkkaamaan päiväkotireittiä yhyttääkseen kuormapyöräperheen haastattelua varten.

Pari päivää sitten metsästys tuotti tulosta ja kotifasisti suostui antamaan haastattelun – itse asiassa minulta kysymättä kutsui toimittajan illaksi kotiimme koko perhettä tapaamaan, mur. Ja mitäs siitä sitten seurasi? Perheemme komeilee kyseisen lehden tämänpäiväisen numeron kannessa. Itse sentään viisaasti kieltäydyin kuvasta, mutta nuo jutussa enkeleiksi ja nukeiksi kuvatut tytöt ne tietty kiinnostavampia ovatkin.

En ole voinut välttyä huomaamasta sitä uteliaisuutta, jonka perheemme liikkuminen kanssakulkijoissa herättää; en kuitenkaan osannut kuvitella meidän olevan ihan tuon tason skuuppi. Tyttöjen eksoottinen ulkonäkö on aika iso tekijä, mutta vähintään yhtä paljon kummastusta herättää valitsemamme kulkuneuvo. Ja se onkin yksi syy sille, miksen täysin kieltäytynyt moisesta jutusta.

Toimittajien sekä kiinalaisten silminnäkijöiden mielestä on hämmästyttävää, että ajamme ylipäänsä pyörällä: jos lapsiperheellä ei ole autoa, se on osoitus köyhyydestä ja suuri häpeän kohde. Lisäksi hyvin karkeatekoinen kuormapyörä on se kaikkein stigmaattisin pyörävaihtoehto; sellaista käyttää vain roskienkeruusta, hedelmien myynnistä tai vastaavasta pahnanpohjimmaisesta työstä niukan elantonsa saava köyhälistö.

Toisaalta kiinalaiset kuitenkin tietävät (!) ulkomaalaisten olevan rikkaita; lisäksi tutkijanpesti kaupungin suurimmassa yliopistossa sekä asunto kalliilla alueella nostavat statusta entisestään. Tätä ristiriitaa kiinalaiset sitten yrittävät sulatella.

Tiedän kuulostavani ylemmyydentuntoiselta ja imperialistiselta sanoessani tämän, mutta sanon silti: jos me saamme omilla elämäntapavalinnoillamme herätettyä edes muutaman kiinalaisen tästä statusajattelusta, se on ehkä sen arvoista.

Jospa ihan kaikkien keskiluokkaistuvien kiinalaisten ei tarvitsisikaan ostaa autoa heti kun siihen on varaa (muistuttakaa minua joskus räpsäisemään valokuvia slummimaisesta asuinalueesta, jonka parkkipaikka on täynnä uusia kiiltäviä autoja), tai jospa heidän ei ainakaan tarvitsisi aina tunkea sillä autollaan niille kapeille kujille kaupungin keskustassa. Jospa he uskaltaisivatkin ajaa sen parin kilometrin matkan polkupyörällä ja päästä perille nopeammin?

Mutta en kyllä halua enää yhtään enempää pällistelyä tuolla ulkona, joten siitä paikallistelevision haastattelupyynnöstä saatamme kuitenkin kieltäytyä.

Advertisement

About Angina

Angina on sosiologisesti epänormaali kahden pikkutytön äiti, ulkosuomalainen Sveitsissä, vapaa kirjoittaja, wannabe-sarjakuvatehtailija ja satunnainen akryylimaalari. Mitä muuta elämään kuuluu, riippuu tietenkin hetkestä.

5 comments

 1. Jake

  Kiinanopettajamme näytti meille tänään tuota lehtijuttua, koska oli huomannut että kannessa on suomalainen. Meitä on 11 suomalaisen vaihtariporukka täällä CUCN:ssä (Nanjingissa) opiskelemassa kiinaa. Satuinpa vielä löytämään tämän blogin ihan sattumalta 🙂

 2. Oh, yksitoista suomalaista Nanjingissa! Onkohan koko kaupungissa koskaan ollut yhtä paljon suomalaisia! No, ehkä se on mahdollista, mutten juuri kyllä sellaisiin itse törmää.

  Tosin lauantaina ulkomaalaisten suosimassa baarissa kuulin eräästä pöydästä suomenkielistä keskustelua. Sen sijaan että olisin mennyt henkselit paukkuen juttelemaan, stalkkasin hetken aikaa vieressä. Lähetin jopa kotifasistinkin välillä puolestani stalkkaamaan (kas ettei huomaisi saman naaman pyörivän lähistöllä epäilyttävästi) ja kuuntelemaan, tarttuisiko korvaan jotain noloa joka paljastetaan ääneen vain kun ei uskota kenenkään ympärillä ymmärtävän.

  Mutta ei tarttunut, ja sitten uhri livahti jo pois. Kuka lie. Suomalainen! Minun vakiobaarissani!

 3. Pikkusisko

  Mä en kestä! Ihan puhkun ylpeyttä ja tekee mieli huudella kaikkialla että tunnen noi uudisraivaajat!

  Samalla kateellinen kun Suomessa oon ihan nobody. Ihanat tytöt, super söpö nukke, ”ehkä Skandinavian”.

 4. Taytyi vain tulla kertomaan, etta teista tehty uutinen on ylihuomisen puhekurssin kotitehtavan aiheeni! Uutisesta loytyy todella paljon juttua netista kiinaksi. Uutisvideoita, keskusteluja ja sitten sita haastattelua kopioituna ties kuinka monelle saitille.

 5. Epätodellista! No, ehkä on hyvä etten osaa tarpeeksi hyvin kiinaa seuratakseni koko myllyä… Ja se kotifasisti muuten suostui siihen television haastatteluunkin, joskin sitä ei ole vielä ehditty pitää. Onneksi se näytetään vain joskus lounasaikaan kun kukaan kunnollinen ihminen ei istu television ääressä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: