Luonnos

Koko kymmenkuisen Kiinassa oloni aikana olen onnistunut maalaamaan ainoastaan yhden taulun. Sitä luulisi, että lähestulkoon vapaaherrattarena elävällä olisi runsaasti aikaa räpeltää pensselin kanssa, semminkin kun maalaustarvikkeet ovat täällä niin paljon edullisempia kuin Suomessa ja toisaalta täysin uudenlaisessa ympäristössä visuaalistakin ärsykettä löytyy.

Väärin luultu. Kiinalainen visuaalinen maailma ei ole ainakaan toistaiseksi löytänyt tietä omiin tekemisiini (jos ei satunnaisten vaatteiden suunnittelua lasketa); maalaamiseni on edelleen lähinnä introverttia puuhastelua.

Niinpä uusien ärsykkeiden vastaanotto ja kaikenlainen sopeutuminen on ennemminkin vienyt tilaa piirtelyltä ja maalaamiselta – se osa aivoistani ei ilmeisesti kykene samaan aikaan sekä tuottamaan että vastaanottamaan. Putkiaivo.

Kuten silloin kerran syksyllä, nytkin tuli kuitenkin äkillinen pakkomielle päästä pensselin varteen. En tiedä, mikä sen pakkomielteen saa aikaan; olisikohan se jotain hormonaalista? Sen verran voimakkaalta se tuntuu, kun mihinkään muuhun ei pysty keskittymään ja tekee mieli vain sulkeutua yksin johonkin huoneeseen luukuttamaan soveltuvaa musiikkia kunnes vähintään ensimmäinen luonnos on valmis.

Tällä kertaa luonnostelu oli poikkeuksellisen kovan tuskan takana; koko viikonloppu meni siihen, että sai sen omituisen paineen ulos päästään minkäänlaiseen visuaaliseen muotoon. Mutta siinä se maalikerrosta odottava hiililuonnos nyt sitten on.

Sen lisäksi, että maalaamiseen ryhtyminen on entistä isomman kynnyksen takana, on itsekritiikkikin päälle kolmikymppisenä jotain ihan muuta kuin se oli teininä. Ja tässä asiassa on menty nimenomaan vähemmän sallivaan suuntaan, toisin kuin jokseenkin kaikessa muussa. Teininä saattoi kokeilla vähän mitä tekniikoita ja tyylejä sattui, kun oli nuori ja kokematon ja täynnä lupausta. Nyt kolmikymppisenä lupaukset ovat jo menneet ja täytyy myöntää jääneensä ikuisesti harrastelijamaiselle amatööritasolle.

Siitä huolimatta ei voi vain harrastelijamaisesti tehdä mitä huvittaa, vaan täytyy ainakin ajatella millaisen viestin lähettää. Ei voi maalata mitään kauhean noloa ja ilmiselvää, kun on olevinaan jotenkin kypsä aikuinen eikä lainkaan murrosikäisten tunteiden ja kliseisten mielikuvien vietävissä. Mutta ei tietenkään pitäisi sortua itsetarkoitukselliseen kikkailuunkaan, kun sellaisessa ei ole enää mitään tunnetta takana.

Lopputuloksesta tulee sitten helposti sekä liian yritetty ja teennäinen että kuitenkin naiivi ja nolo. Ainakin omasta mielestä.

Mutta parempi kai sekin kuin ettei yrittäisi lainkaan, joten ei kun menoksi.

(Mutta jotain tuon sommitelman epätasapainolle pitäisi vielä keksiä, tarinaa rikkomatta.)

(Ja onkohan se noloa vai tavaramerkki, että maalaa vuosi vuoden jälkeen sarjakuvamaisia trilogioita?)

Advertisement

About Angina

Angina on sosiologisesti epänormaali kahden pikkutytön äiti, ulkosuomalainen Sveitsissä, vapaa kirjoittaja, wannabe-sarjakuvatehtailija ja satunnainen akryylimaalari. Mitä muuta elämään kuuluu, riippuu tietenkin hetkestä.

5 comments

 1. Pertti Pasanen

  Saako sieltä laadukkaita öljyvärejä edullisesti (esim. Rembrand, van Gogh)

 2. Pertti Pasanen

  Maalaaminen on siitä hyvä harrastus että siinä voi kehittyä vanhanakin toisin kuin urheilussa.
  Älä vähättele itseäsi vaan tartu rohkeasti kiinostaviin juttuihin. Aina oppii kun tekee töitä, ja kannattaa yrittää
  sitäkin jota ei mielestään osaa. Joskus voi yllättää itsensäkin.

 3. Enpä ole katsellut tuota öljyvärivalikoimaa täällä, mutta luulisin että niitä edullisemmin täältä saa. Ja ainakin noita merkkejä olen sivusilmällä nähnyt. Mitä nuo maksavat yleensä Suomessa? Tajusin nimittäin, etten ole tainnut itse koskaan ostaa öljyvärejä… Ensimmäiset öljymaalini sain lahjaksi ja kun ne loppuivat, siirryin akryyliin. Enkä kyllä vaihda takaisin, kun muutaman minuutin kuivumisaika sopii kaltaiselleni kärsimättömälle huomattavasti paremmin!

 4. Pertti Pasanen

  Van Gogh on väristä riippuen n. 6-8 € (40 ml) ja Rembrandt 10-28 €

 5. Pitää käydä tutkailemassa hintoja täällä paikan päällä! Jos löytyy edukasta, tuon kesällä Suomeen tuliaisia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: