Meta! (bonuksena blogroll)

Kuten jokseenkin kaikilla muillakin elämänalueilla, bloggaamisessakin löydän itseni tempoilemassa kahden ääripään välillä. Toisaalta minulla on melko selkeitäkin mielikuvia siitä, millaista on hyvä bloggaaminen ja millaisia ovat hyvät tekstit; toisaalta olen jo vuosia sitten tehnyt päätöksen olla yrittämättä miellyttää yleisöä. Ja hyvä bloggaaminen sekä laadukas kirjoittaminenhan ovat mitä pitkäjänteisintä yleisön miellyttämistä.

Niinpä joskus kirjoitan jotain mielestäni hyvinkin mielenkiintoista ja huolellisesti valmisteltua, tai ainakin tarkasti valitussa tyylilajissa. Ja sitten monesti taas pöyristyn moisista paineista ja raapustan ihan mitä roskaa mieleeni vain tulee, koska tasan ei yksikään kommentoija tule minulle sanomaan mistä ja mitä minä saan kirjoittaa, prkl!

Yksi ääneen lausumattomista säännöistäni on se, että metabloggaus ei kiinnosta ketään muuta kuin metabloggaajaa itseään. On säälittävää antaa selityksiä pitkille tauoille tai ideoiden vähäisyydelle; on myöskin hyvin mielenkiinnotonta ryhtyä analysoimaan omia bloggausperversioitaan niiden toteuttamisen sijaan.

Joten. Analyysiä pukkaa.

Sen verran monta vuotta tätä on tullut tahkottua ja sen verran paljon sisäänpäinkääntynyttä riemua tästä on saatu, että aikamoinen ydinsota vaadittaisiin minun bloggaamiseni lopettamiseksi. Mutta kyllä sitä välillä pysähtyy katselemaan, että tähän suuntaan on näköjään tultu, mitäs seuraavaksi? Vieläkö joku muistaa, kuinka kiinnostunut olin kotimaan politiikasta? Uskokaa tai älkää, olen yhä; kaikki sanomisen arvoinen tuntuu kuitenkin jo sanotun. Se on sääli, koska poliittista debattia on hauska simuloida kieli poskessa, mutta enää ei vain jaksa.

Kiinaan muuton myötä tuli vastaan ansa, jota osasin pelätä jo etukäteen: solahtaminen expatbloggaajakategoriaan. Että nyt tässä ollaan pellavapäitä maailmalla, ai että kun tässä nähdään nyt eksoottisia näkyjä ja kerrotaan vähä-älyisemmille Todellisen Maailman Menosta. Ikävän helppo määritelmä.

On siis myönnettävä, etten juuri nyt tiedä yhtään mistä kirjoittaisin; oikesti kaikki intohimo on tällä hetkellä suuntautunut sarjakuvaprojektiin (now also available in English in theaters near you!). Koska kuitenkin rakastan kirjoittamista eikä kukaan tule sanomaan minulle ettei kannata kirjoittaa jos ei ole mitään sanomista (prkl), niin minähän jatkan vaikka aivot olisivat pois päältä.

Muiden tekstejäkin tulee aina välillä luettua, ja todettua, että enpäs minä tuohonkaan pysty, en ainakaan niin usein kuin haluaisin. Olen nauttinut kovasti esimerkiksi Days in China -häiskän teksteistä, joissa esitellään Kiinaa ja lähimaita näennäisen objektiivisella otteella, jonka takaa kuultaa tietynlainen Kiinassa asuville expateille tyypillinen ylikehittynyt kyynisyys.

Ja kun tulee niitä päiviä, että materialistinen ja lyhytjänteinen Kiina tuntuu niin kovin lohduttomalta, Vilijonkka onnistuu näyttämään paljon kaunista. Siihen minä en ainakaan pysty, piste. Ja on ehkä kaikkien kaunosielujen edun mukaista etten edes pyri siihen vaan ohjaan kaipaajat eteenpäin.

Miellyttävä tulvahdus munaa taas tuli vastaan Sulkasatoa-blogista; yritän olla astumatta siihen ansaan, jossa todetaan että no sehän on jenkkiämmä, tuollaista Ison Maailman isoa puhettahan siellä opitaan, case closed.

Vanhemmista tuttavuuksista diggailen yhä kovasti Jokivariksen omakohtaista ja vilpitöntä tyyliä; sitä luulisi, etteivät ATM-skenestäkin ammentavan (saako noin sanoa loukkaamatta miehen mieltä?) nuore(hko)n jolpin parisuhdepohdiskelut niin koskettaisi keski-ikäistyvää perheenäitiä, mutta silloin sitä luulisi väärin.

Ja nyt kun tähän pingaukseen ja metabloggaamiseen lähdettiin niin vastaanpa Saran kysymykseen: blogia vuonna 2004 aloittaessani tosiaan ajattelin, että julkinen blogi voisi olla mukavan ajanvietteen ohella hyvä käyntikortti, jos meinaa itsensä kirjoittamisella elättää. Nykyään ajattelen lähinnä, että joku ei varmaankaan kaikista sanomisistani tykkää, mutta enpä minäkään sellaiseen paikkaan töihin haluaisi mennä jossa minun juttuni eivät ole sallittuja. Freelancerina pitäisi ehkä olla jo huolellisempi, kun töitä voisi tehdä nuivemmillekin asiakkaille mielenrauhan järkkymättä, mutta katotaanny. Se kuulostaisi taas pahasti yleisön miellyttämiseltä, vaikka se leipä kuinka tulisi sen yleisönosan kädestä.

Eipä tässä nyt taas tänään mitään järkeä ollut, mutten ole sellaista koskaan luvannutkaan.

Oheinen kuvakaan ei liity mihinkään aiheeseen millään tavalla, onpahan nyt vain ihan kiva kuva Nanjingin uudelta rautatieasemalta. Ehkä tästä voisi yrittää vetää jotain analogiaa junan odottamisen ja määritelmiin sitoutumattomuuden kaltaisten välitilojen välille, mutta totuus on, että kotona oli tänään huono nettipäivä eikä toinen valokuva suostunut latautumaan.

Advertisement

About Angina

Angina on sosiologisesti epänormaali kahden pikkutytön äiti, ulkosuomalainen Sveitsissä, vapaa kirjoittaja, wannabe-sarjakuvatehtailija ja satunnainen akryylimaalari. Mitä muuta elämään kuuluu, riippuu tietenkin hetkestä.

2 comments

  1. None taken 🙂

    Enpä tässä oikein muutakaan osaa sanoa, joten sanon vain kiitos.

  2. Hienosti analysoitu tuo expattiblogien ’pellapaamme maailmalla rapotoi kotoSuomen junteille’ tyyppinen sukuvika. Se saa mun karvat nousemaan pystyyn, en ole vain osannut sita noin sanoiksi pukea. Musta on tosi mielenkiintoista lukea toisten naisten arkipaivan sahlayksista Suomessa ja muualla, silla tiskaaminen ja vessanpesu on sita samaa tiskaamista ja vessanpesua, ollaan sitten Shanghaissa, Mumbaissa tai Kouvolassa. Ja on aina hauskaa katsella kuvia ja tutustua uusiin kulttuureihin. Mutta niin usein blogista tulee ”katsoppas missa mina olen” henkeen kirjoitettu matkaopas. Kuka jaksaa katsella loputtomia kannykkakuvia turistinahtavyyksista, en mina ainakaan.

    Ja kylla, olet oikeassa, tammoinen suurisuinen meuhkaaja olen ollut aina, asuinpaikalla ei ole ollut merkitysta. Kiitan ja kumarran. Ja jatkan mesoamista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: