Neuvottelemisesta

Sanovat, että mikään sopimus ei Kiinassa ole sitova, vaan neuvotteluja jatketaan allekirjoitustenkin jälkeen vimmatusti. Näin se tosiaan näyttää olevan. Ensimmäisen vuoden asunnossamme oli vuokrasopimus, joka oli allekirjoitettu erityisesti expatteihin erikoistuneen välitystoimiston kanssa. Sopimusta uusittaessa vuokraemäntä halusi tiputtaa välikäden kokonaan pois, mikä toki sopi meille, sillä se tarkoitti myös ihan kelpo alennusta vuokranmaksussa.

Uuden vuokrasumman hiominen oli reippaanlainen prosessi tuossa kolmisen kuukautta sitten; lopulta yhteisymmärrykseen kuitenkin päästiin ja sopimus allekirjoitettiin. Kun vuokra maksetaan kolmen kuukauden välein käteisellä, oli taas aika tavata vuokraemäntä ja luovuttaa paksu tukku seteleitä.

Ja näemmä neuvotella uudestaan vuokran suuruudesta. Tällä kertaa teemalla ”kuka maksaa asunnon hallinnointiin liittyvät kulut”. Sopimuksessahan tietenkin sanottiin hallintomaksun, roskien kuljetuksen ja talon yleisten tilojen siivousmaksun kuuluvan vuokraemännälle, mikä ei tietenkään tarkoita sitä, että vuokraemäntä niitä mukisematta maksaisi.

Neuvotteluiltapäivän aikana korotin ääntäni ainakin kerran, nostelin niskojani ja nenääni lukuisia kertoja ja kutsuin vuokraemäntää rikolliseksi päin naamaa ainakin kerran; vuokraemännän seurue taas keskittyi lähinnä hihittelemään hermostuneesti, pyörittelemään silmiään ja vakuuttelemaan viattomuuttaan sekä sopimuksenlukukyvyttömyyttään.

Lopputuloksena vuokra laski tismalleen saman verran kuin lupasimme ottaa kontollemme näitä laskuja; tanssi oli kuitenkin käytävä läpi. Odotan jo innolla seuraavan kvartaalin kasvojensäilytysrituaalia.

 

Rituaalin ansiosta emme joutuneet muuttamaan esimerkiksi kuvassa esiintyvän Jangtse-joen sillan alle.

Advertisement

About Angina

Angina on sosiologisesti epänormaali kahden pikkutytön äiti, ulkosuomalainen Sveitsissä, vapaa kirjoittaja, wannabe-sarjakuvatehtailija ja satunnainen akryylimaalari. Mitä muuta elämään kuuluu, riippuu tietenkin hetkestä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: