Kuherruskaudesta

LenzburgArvatenkin uudessa kotimaassa on nyt menossa kuherruskuukausi, tai kuherrusvuosi. Kyllä minä Kiinassakin olin ihan innoissani ja pohdiskelin, notta voisikohan sinne jäädä ihan pysyvästikin asumaan. Sama on nyt mielessä täällä Sveitsissä.

Yritän suhtautua tähän innostukseeni kokeneen maailmanmatkaajan viileydellä; kyllä se mieli kohta muuttuu, ja pian alkaa ottaa päähän tämä sääntöjä jumaloiva, siansaksaa mongertava kansa. Sitä odotellessa tyydyn kuitenkin haukkomaan henkeäni ihmetyksestä: asunko minä tosiaan täällä?

Täällä on kaunista; ei, täällä on pittoreskia. Tiiviisti asutussa maassa pääsee vartissa junalla ihan uuteen kaupunkiin, joka on ihan yhtä pittoreski kuin se edellinenkin. Joka puolella on pittoreskeja taloja, joiden ympärillä on pittoreskeja pieniä puutarhoja ja joiden yläkerroksissa on pittoreskeja parvekkeita ja pittoreskeja ikkunoita. Pittoreskeilla niityillä jyrkissä rinteissä laiduntavat pittoreskit lehmä- ja lammaslaumat aivan pittoreskien kaupunkien ja kylien pittoreskeissa kainaloissa.

Tästä kaikesta voisi ottaa valokuvia Facebook-albumit täyteen, mutta jotenkin pelkästään melko samannäköisten pittoreskien valokuvien tulvalla ei voi välittää sitä tunnetta, että kaikkialla nyt vain näyttää juuri niin pittoreskilta ja siistiltä. Varsinkin verrattuna Kiinaan (jonka rosoisuus oli aivan ylettömän ihastuttavaa ja romanttista silloin joskus).

Visuaalisen hellittelyn ja vaihtelun lisäksi Sveitsissä ihastuttaa elämän helppous; jälleen kerran ennen kaikkea verrattuna Kiinaan. Olen itsekin yllättynyt saksankielentaidoistani; kyllähän minä näiden vuosien jälkeen tiesin ymmärtäväni hochdeutschia kohtalaisen hyvin, mutta koskaan aiemmin en ollut itse päässyt oikeasti puhumaan saksaa tositilanteissa. Niinpä onkin ollut vallan palkitsevaa huomata, ettei vastaan ole tullut vielä yhtään tilannetta, josta en olisi saksallani selvinnyt; kasvotusten tai puhelimessa.

Kaikkein ihaninta on kuitenkin lasten helppo sopeutuminen. Olemme asuneet jo kahdella erityyppisellä alueella: isossa maahanmuuttajia parveilevassa kerrostalogetossa (toki sekin sijaitsi idyllisen pittoreskissa kylässä maatilan vieressä) sekä pikkuporvarillisemmalla pientaloalueella(*); molemmissa lapset ovat löytäneet heti valtavasti leikkikavereita. Kiinassa lapsia toki näkyi, mutta ne lähinnä kurkistelivat kummastuneina ja ujoina vanhempiensa ja isovanhempiensa helmojen takaa; Suomessa lapsia ei ihan yhtä paljon varjeltu mutta aika sisäpiiriytynyttä leikkipuistoelämä muistojeni mukaan ainakin Helsingissä oli.

Täällä taas jälkikasvumme vedettiin naapuruston mukuloiden leikkeihin jo ennen kuin olimme ehtineet edes muuttaa tähän asuntoon. Helppohan lasten on kehittää omaa sosiaalista kulttuuriaan, kun jo päiväkoti-ikäiset saavat leikkiä naapuruston pihoilla ilman vanhempien valvontaa. Tosin tiiviisti asutulla alueella jostain ikkunasta kurkistaa aina joku aikuinen, joten eivät nuo rymyävät pesueet oikeasti ilman valvontaa ole. Se ei vain aina ole se oma äiti tai isä, joka komentaa tai ruiskuttaa kuumana kesäpäivänä kirkuvat ipanat märiksi kasteluletkulla.

Huomenna lennämme jääkylmään Suomeen pariksi viikoksi palelemaan. Kuopukselle köytetään pyöräilykypärä päähän koko loman ajaksi, ettei pöhköpää telo vasta luutuvaa kalloaan uudestaan. Kiva päästä Suomeen, mutta luulen, että tältä lomalta on myös kiva palata kotiin. Tähän uuteen, kauniiseen kotiin.

(*) Pientaloalue, schmientaloalue. En ole toistaiseksi vielä löytänyt näistä kylistä ja kaupungeista yhtään puhdasta, pelkistä omakotitaloista koostuvaa asuinaluetta. Tiedä sitten onko se sosiaalista sekoittumista vaiko pelkästään asuinmuotojen sekoittumista, mutta pientaloalueilla on omakotitalojen lisäksi paljon pieniä kerrostaloja, rivitaloja ja paritaloja. Mekin asumme viiden perheen kerrostalossa.

Advertisement

About Angina

Angina on sosiologisesti epänormaali kahden pikkutytön äiti, ulkosuomalainen Sveitsissä, vapaa kirjoittaja, wannabe-sarjakuvatehtailija ja satunnainen akryylimaalari. Mitä muuta elämään kuuluu, riippuu tietenkin hetkestä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: