Identiteetistä

lampaatSiitä asti kun ryhdyimme tekemään lähtöä Kiinaan, on elämä ollut jotenkin jännästi ilmassa. Tai, no, olen toki toisaalta sitä mieltä, että elämä onkin parhaimmillaan jonkinlaista määrittelemätöntä sekamelskaa. Mutta ehkä sekamelska ja välitila ovat eri asioita, vai onko niiden välillä vain asenne-ero?

Suomessa asiat olivat jokseenkin rivissä: lapset olivat varhaiskasvatusputkessa, mies tohtoriputkessa ja minä viestintäputkessa. Vapaa-ajalla laiskoteltiin, mökkeiltiin, maalattiin, kuunneltiin musiikkia ja katsottiin tv-sarjoja. Oli työ ja oli vapaa-aika. Oli urakehitys ja palkkatoive, oli toivelomakohteita.

Kiinassa sitten elämä repsahti boheemiksi, sillä vaikka CV:n tyhjyyttä kammoten raapustelinkin vapaana toimittajana satunnaisia lehtijuttuja, ei siitä täytettä kovin moneksi päiväksi kuukaudessa tullut. Oli aikaa tehdä vaikka sarjakuvaa. Koska kyllähän sitä nyt voi pari vuotta tehdä mitä huvittaa, kokeilla siipiään.

Sitten tuli Sveitsi, jossa voisi halutessaan jatkaa boheemia elämää pikkuporvarillisissa puitteissa. Täälläkin olisi aikaa tehdä vaikka sarjakuvaa.

Ongelma on siinä, että näin viiden kuukauden perusteella Sveitsi vaikuttaa yhä maalta, johon voisimme kuvitella asettuvamme aloillemme. Lapsilla menee  hyvin koulussa ja naapurustossa, ja maa on tarpeeksi tuttu ollakseen pääosin mukavuusalueella mutta kuitenkin tarpeeksi erilainen tarjotakseen sopivaa vastusta.

Ja kas, jos alkaakin ajatella asuvansa Kotona jonkin satunnaisen seikkailun sijaan, on pulpahtanut välitilasta Oikeaan Tilaan. Ja Oikeissa Tiloissa on sääntöjä; niissä on viisivuotissuunnitelmia, urakehityksiä ja palkkatoiveita. Niissä ei käytetä vuosikausia sarjakuvien maalaamiseen, vaan etsitään Järkeviä Töitä jotta joskus saisi Eläkettä ja jotta voisi tuntea Kuuluvansa Yhteiskuntaan.

Itseään voisi ehkä huiputtaa painottamalla sitä, että kaikissa virallisissa papereissa statukseni on ”kotirouva”. Että sehän on ihan sellainen Kunnioitettava Ammatti, ainakin vielä vähän aikaa kun nuo muksut ovat mukamas pieniä. Mutta kun on tällainen urasuuntautuneena itseään vuosikausia pitänyt, sittemmin bohemisoitunut pikkuporvarillisuutta vastaan (tuloksetta) taisteleva antiäiti joka ei yksinkertaisesti voi irvistämättä esitellä itseään Frau Herrmann, Hausfrauna, ei siitäkään ole apua.

Identiteettikriisi.

Toistaiseksi olen tehnyt kompromisseja: olen hakenut puolivillaisesti paria työpaikkaa (tuloksetta, gasp), sekä alkanut maalata jatko-osaa sarjakuvaromaanilleni (kohtalaisin tuloksin; kunhan saan ensimmäisen luvun kokonaan valmiiksi alan syöttää sivuja taas säännöllisesti sarjakuvablogiinkin.) Lisäksi olen tietenkin myös yrittänyt löytää kustantajaa ensimmäiselle tarinalle (tuloksetta).

Sillä työn hakeminen on Kunnollisten Ihmisten puuhaa; toisaalta jos sarjakuvalle löytyisi kustantaja,  voisin ainakin pikkuisen salaa mielessäni nimittää itseäni kotirouvan sijaan sarjakuvataiteilijaksi. Sitä ennen olen vain kotirouva, jolla on Haave.

Mutta koska tunnustuksen kerjääminen on ankeaa puuhaa, lohdutan itseäni tekemällä myös juuri sitä mitä tällä hetkellä haluan eli maalaamalla. On se kai ainakin terveempää kuin lohtusyöminen tai -juominen, vaikka rääkättyjä piirroshahmojani aikansa katsellut naapuri kyselikin mielenterveyteni perään.

Kuvan sveitsiläislampaat eivät liity aiheeseen.

Advertisement

About Angina

Angina on sosiologisesti epänormaali kahden pikkutytön äiti, ulkosuomalainen Sveitsissä, vapaa kirjoittaja, wannabe-sarjakuvatehtailija ja satunnainen akryylimaalari. Mitä muuta elämään kuuluu, riippuu tietenkin hetkestä.

One comment

  1. Jokivaris

    Ehdottomasti maalaaminen on terveempää kuin lohtusyöminen tai -juominen :).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: