Saavutuksista, ja ennen kaikkea niiden puutteesta

Ronja2Siinä meni sitten sekin toivo: ei, en ole hyvä edes kuviopäättelyssä. Siinä missä kotona rauhassa naputeltavissa nettitesteissä Mensan raja järjestään ylittyi parilla pisteellä, virallisessa koetilanteessa se näemmä sitten alittui samoilla parilla pisteellä. Laittoivat säälistä kuitenkin mukaan lahjakortin, jolla kokeen voi aikaisintaan vuoden päästä uusia, “kun se kerran jäi niin täpärälle”.

Täytyy ihan rehellisesti sanoa, että korpeaa. Ja ennen kaikkea hävettää silmittömästi se, että korpeaa – aika matalalle on vajottu, jos omanarvontunto on jostain Mensan kokeesta kiinni. Mikä sitten myös itsessään korpeaa entistä enemmän: olen siis vajonnut matalalle. En ehkä seuraa koko tätä tunnemyttyä loppuun asti, vaan tyydyn toteamaan, että korpeaa.

Pelottavan usein mieleen on alkanut hiipiä vakaa uskomus siihen, ettei minusta enää ole mihinkään. Olen aina ajatellut itsetuntoni olevan normaalitasoa, joillain osa-alueilla jopa aika heikko; nyt kuitenkin olen tajunnut pitäneeni itseäni hyvinkin suuressa arvossa koko tähänastisen elämäni. Minulle on aina ollut täysin itsestäänselvää, että tulen tekemään jotain hienoa ja tärkeää. En ole koskaan tiennyt varmasti mitä se on; olen vain tiennyt, että mitä tahansa päädynkin tekemään, tulen olemaan siinä hyvä.

Nyt mieleeni on kauhukseni yhä useammin alkanut pälkähtää, ettei tämä ehkä olekaan totta. Nyt kun keski-ikä on saavutettu, pitäisi kai alkaa olla jo jotain hajua siitä, mitä tämä tuleva hienous on. Mutta samalla, juuri tähän aikaan, olen tippunut jokseenkin kaiken suorittamisen ulkopuolelle. Minulla ei ole uraa; minulla ei ole edes töitä. Minä en ole mitään muuta kuin unohtunut luku jossain fiktiivisessä arkiromaanissa.

Olisin toivonut, että sarjakuvaromaanin valmistumisen jälkeen kokisin edes saavuttaneeni jotain. Saaneeni jotain valmiiksi, kehittyneni johonkin suuntaan. Ja olenhan minä kehittynytkin; maalausjälkeni on nyt paljon parempaa kuin kolme vuotta sitten. Niin paljon parempaa, että olen ottanut projektiksi korjata tai paikoitellen maalata kokonaan uusiksi useita vanhoja, seinilläni roikkuvia tauluja. Koska ne ovat niin rumia, ja koska pystyn nykyään niin paljon parempaan.

Mutta kun kannoin painavia kirjalaatikkoja kellariin, oli pakko ihmetellä, mitä järkeä tässäkin nyt sitten oli. Poltin kaksi ja puoli vuotta elämästäni ja hirveästi rahaa saadakseni sata kiloa paperia kellariini homehtumaan. Joku voisi pitää sitä hienon saavutuksen sijaan ennemminkin merkkinä aikamoisesta typeryydestä.

Että tässä sitä nyt ollaan; oikein psykologin todistamana tyhmiä ja saamattomia; tai sikäli kun jotain on saatu aikaan, se on hyödytöntä ja suorastaan epäekologista.

Saatan vetäytyä peiton alle piirtelemään rumia kuvia.

Merkinnän kuvituksena ruma kuva.

Advertisement

About Angina

Angina on sosiologisesti epänormaali kahden pikkutytön äiti, ulkosuomalainen Sveitsissä, vapaa kirjoittaja, wannabe-sarjakuvatehtailija ja satunnainen akryylimaalari. Mitä muuta elämään kuuluu, riippuu tietenkin hetkestä.

3 comments

  1. TuuliaK

    Jep jep, en edes lähtisi Mensan testiin, koska tiedän että jos en pääsisikään mukaan jengiin niin korpeaisi ihan silmittömästi ja itsearvostukseni tippuisi johonkin syvään kaivoon. Täysin riippumatta muista elämäni tähänastisista saavutuksista. Eli nostan hattua siitä hyvästä että uskalsit käydä! Ja tuo parin pisteen uupuminen kyllä kuulostaa enemmän kisajännitykseltä kuin kuviopäättelyvajavuudelta. Vielä loppukaneettina: keskivertoa parempi olet silti kuviopäättelyssä, vaikka rajasta hitunen jäikin uupumaan 🙂

  2. Joo, kyllähän näissä minun ensimmäisen maailman ongelmissani on tiettyä hopeamitalistin tragediaa: kai sitä olisi sallittua olla tyytyväinen siihen kiistatta ihan hyvään tulokseen, mutta kun kerran oli olemassa jokin tavoiteraja joka jäi saavuttamatta, niin vaikeaahan se on.

  3. Päivitysilmoitus: Lihavista vuosista | Angina ja muita sairauksia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: